Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ!

05:27 Αιματηρή επίθεση των Σιωνιστών στο Στόλο της Ελευθερίας!

Στις 4:50 ο σιωνιστικός στρατός έκανε επίθεση με ελικόπτερα και φουσκωτά ενάντια στο Στόλο της Ελευθερίας. Με χρήση πραγματικών πυρών κατέλαβε πρώτα το τουρκικό επιβατηγό. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στη Σφενδόνη και στα δυο τουρκικά φορτηγά, τα οποία επίσης κατέλαβαν. Η Ελεύθερη Μεσόγειος συνέχισε την πορεία της. Κάλεσαν το σκάφος να παραδοθεί και πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν. Φουσκωτά με άνδρες των σιωνιστικών ενόπλων δυνάμεων κατευθύνονται προς το ελληνικό σκάφος. Υπάρχουν διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να αναπαράγουμε πριν τις επιβεβαιώσουμε.

05.30 Συνέχεια της προηγούμενης είδησης. Η «Ελεύθερη Μεσόγειος» είναι το μόνο πλοίο που δεν έχει καταληφθεί. Αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού ναυτικού και δηλώνει πως περιμένει οδηγίες από την ελληνική κυβέρνηση.

Βουλευτές και μέλη της Πρωτοβουλίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά μέχρι τώρα δεν απαντούν τα τηλέφωνα.

05:57 Μόλις μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Τάκης Πολίτης, μέλος της ελληνικής αποστολής. Οι Ισραηλινοί ανεβαίνουν στο πλοίο με γάντζους. Κατήγγειλε την πράξη πειρατείας του σιωνιστικού κράτους στα διεθνή χωρικά ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τις εκκλήσεις του πληρώματος και των επιβατών της «Ελεύθερης Μεσογείου», δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει το ελληνικό σκάφος και τους έλληνες πολίτες. Η επικοινωνία του Τάκη Πολίτη κόπηκε απότομα. Το τελευταίο που πρόλαβε να πει είναι πως όλοι είναι πλέον κρατούμενοι. Προφανώς, του άρπαξαν το τηλέφωνο από τα χέρια.

(Από τη συγκλονιστική λεπτό προς λεπτό ενημέρωση που παρέχει το eksegersi.gr σχετικά με τη σημαντικότερη είδηση των ημερών: την προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας να προσεγγίσει την ηρωική Γάζα, σπάζοντας τον αποκλεισμό που τα σιωνιστικά καθάρματα της έχουν επιβάλει)

Έλεγα να μην ασχοληθώ με το θέμα εδώ μέσα, ελπίζοντας ότι δεν θα γινόταν το αναμενόμενο. Τελικά, βέβαια, το σιωνιστικό έκτρωμα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε μια έκπληξη. Κρίμα για τους εν Ελλάδι πράκτορες, προβοκάτορες και απολογητές του: Θα έχουν δύσκολη δουλειά προσπαθώντας να υποστηρίξουν τις χυδαιότητες των ρατσιστών αφεντικών τους... Και πόσο χαρούμενος νιώθω που η χυδαιότητα των ρατσιστών κατακτητών της Παλαιστίνης μοιραία φέρνει πιο κοντά στη λευτεριά τα αδέρφια μου...

Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ

Έτσι συμβαίνουν τα πράγματα και έτσι χτίζονται τα γεγονότα, καλέ μου αναγνώστη.
Για παράδειγμα, όταν μαζεύονται τρεις μεγάλοι και σκαρώνουν μια ρεφενέ δημιουργία, όπου, ας πούμε, ο Χατζιδάκις βάζει τη μουσική, ο Γκάτσος τους στίχους και ο Θεοδωράκης την ερμηνεία, τότε δημιουργούνται έπη, άγνωστα και ακατανόητα στους πολλούς, όμως τόσο χρήσιμα στον αγώνα που δίνουν οι λίγοι προκειμένου
"να συνοδέψουν τη βλακεία
στην τελευταία της κατοικία".

Καλή ακρόαση!

Σάββατο, Μαΐου 29, 2010

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΑΣ...

Το έργο της εξεταστικής επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις. Όταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες.

Το ζητούμενο είναι όμως η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά.

Η εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.

Αυτή την απολύτως κατανοητή δήλωση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σχολιάζοντας την πρόταση των άλλων άσπιλων (της ΝΔ) να κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί στη βουλή προκειμένου να καλύψει το σκάνδαλο Μίζενς.

Αναμφίβολα τάσσομαι στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού και δηλώνω την ηθική αλληλεγγύη μου προς το πρόσωπό του.
Και μόνο το γεγονός ότι έχει την τόλμη και τολμά και βγαίνει και μιλά, δείχνει ότι αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του. Ότι στην καλύτερη περίπτωση, δεν είχε πάρει χαμπάρι τι γινόταν γύρω του. Ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της προσφοράς του στον τόπο.

Όπως και ο διάδοχός του: ούτε αυτός είχε πάρει χαμπάρι για οτο όργιο που γινόταν γύρω του, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο τις υπηρεσίες του.

Ε, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, με τι ψυχή να τολμήσω έστω και να τους σατιρίσω?
Θα ήταν ιεροσυλία. Σα να κλέβω εκκλησία θα ήταν. Δικαίως θα μου έλεγε κάποιος: "Τι τους κοροϊδεύεις βρε? Θα ήθελες να γίνεις σαν κι αυτούς?"

Αυτή είναι η βασική αιτια που τους συμπονώ. Που τους εκφράζω την αλληλεγγύη μου.
Δεν ήξεραν. Δεν ήταν σε θέση να ξέρουν... Είναι καλοί άνθρωποι. Αδυνατουν να συλλάβουν το μέγεθος της κακίας που υφίσταται γύρω μας...

ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ


Και ναι, ήταν όμορφη η κυρά μας χτες. Στις ομορφιές της.
Μου φάνηκε μάλιστα ευμενής και χαμογελαστή, άσε που έχω την εντύπωση πως μας συμπάθησε.
Σε κάποια μάλιστα φάση, μου φάνηκε (δεν είμαι όμως σίγουρος) να λέει "βρε, βρε, βρε, κι ο Συντάκος μαζί με τα καλά τα παιδιά?" καθώς ανέβαινε και αποκτούσε πιο σαφή εικόνα του πράγματος.
Κάποια άλλη στιγμή -μπορεί να είναι ιδέα μου- έχω την εντύπωση πως χαμογελώντας την άκουσα να μου ψιθυρίζει "έτσι νομίζουν πως θα τη βγάλουν καθαρή? Με δυο-τρεις ορφικούς ύμνους και ξεμπέρδεψαν? Καλά, κάτσε να τους δώσω μια ιδέα με ποιόν τρόπο μ' αρέσει να γιορτάζομαι". Πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουμε μια ιδέα, μια τζούρα γιορτής.

Ενδιαφέρουσα εμπειρία.
Στην άλλη άκρη του κόσμου βέβαια γι' αυτούς που "ντεν έκουν αυτοκίνητο καρντιά μου", αλλά εφόσον τα καταφέραμε και βρήκαμε το σημείο και δε χαθήκαμε στα όρη στ' άγρια βουνά, ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Να'ναι καλά οι εορτάσαντες και οι τιμήσαντες, να'ναι καλά η εορτάσασα και τιμωμένη.

Ακολουθεί η πιο κόκκινη και η πιο ναπολιτάνικη εκδοχή του πράγματος, διότι εντάξει, η κυρά μας είναι διεθνούς χαρακτήρα. Και παρ' όλο που η ίδια δεν έχει σχέση με μοναξιές και τέτοια πράγματα, μου φαίνεται πως το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα δεν είν' κακό, δεν είν' καθόλου κακό...

Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

ΤΙ ΚΑΛΑ!

Εντάξει, πρωί είναι ακόμα, δε λέω, αλλά δικαιούμεθα να κάμνομεν όνειρα και σχέδια για τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα γενικώς. Σφόδρα μυστηριωδώς και ευχάριστα, ξύπνησα κατά τις 7 -θεωρητικώς άνευ αιτίας- κι άρχισα να σφυρίζω ένα αρχαίο άσμα.
Οι ανθρώποι οι Kinks, αναμφιβόλως προτείνουν μια έξοχη ιδέα, εν μέσω των ταλαιπωριών που αναμφιβόλως απασχολούν όλους τους μέροπες:

I love to live so pleasantly,
Live this life of luxury
Lazing on a sunny afternoon
In the summertime

Άνετα θα προλάβαιναν να είναι γονείς μου, επομένως θα εμπιστευτώ τις ηθικές αξίες και παρακαταθήκες με τις οποίες μας εφοδιάζουν.
Για να πάει καλά η μέρα -η οποία έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε καλά.


Εν τω μεταξύ, προετοιμάζεται, λέει, σε επίπεδο μπλογκόσφαιρας απ' ό,τι καταλαβαίνω, (κλικ ενδεικτικά εδώ), ένα αρκετά ενδιαφέρον bank run για την 1η Ιουνίου. Τι να πω, σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το "όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια" -προσωπικά τις τελευταίες μέρες ξυρίζομαι ανελλιπώς. Πάντως καλή επιτυχία τους εύχομαι, δοθέντος ότι στον πυρήνα της σκέψης τους έχουν δικιο. Κι όπως έλεγε κι ο Λένιν, "το σημαντικό δεν είναι αν σπάσει ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας... το σημαντικό είναι ότι θα έχει σπάσει η αλυσίδα". Οπότε, άμα τα καταφέρουν και τα κάνουν όλα μπάχαλο, μαγκιά τους.

Μια άλλη πρωτοβουλία που υπέπεσε στην αντίληψή μου, είναι το "λόγω τιμής". Μου φφαίνεται πολύ ρεαλιστικότερη ιδέα, και ως τέτοια είναι καλό να διαδίδεται και να βρίσκει μιμητές. Διότι είπαμε, το νέο γεννιέται μέσα σ' ένα κέλυφος δημιουργημένο από το παλιό.

Τέλος, να δηλώσω ότι εξετάζω σοβαρά το ενδεχόμενο ο Τάσος Μαντέλης να είναι αθώος, όπως επίσης και το ενδεχόμενο ο Έλβις Πρίσλεϋ να είναι ζωντανός.

Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

ΜΑΝΑ, ΠΟΥ ΖΩ?

Με ρωτάει μια φίλη χτες: "Συντ, τι έχεις να πεις γι' αυτό εδώ?"
Τι να πω... Δε λέω τίποτα. Σάματις εμένα δε με ενοχλεί η τουριστική διάσταση του όλου πράγματος? Και σάματις είμαι εγώ αυτός που συνέβαλε στη διάδοση της χρήσης των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και των βιντεοκαμερών ως μέσο μυσταγωγίας? Δε νομίζω. Και σάματις δεν αναρωτιέμαι (για πολλοστή φορά) "ρε μπας και ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν το ξέρω εγώ"? Και σάματις αν δικαιωθούν για την παράξενη επιλογή τους θα είναι η πρώτη φορά? Και σάματις αν δε δικαιωθούν για την παράξενη επιλογή τους θα είναι η πρώτη φορά? Και σάματις είτε δικαιωθούν είτε δε δικαιωθούν, αυτό θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση πάνω μου? Σάματις θεωρώ σωστό και δόκιμο τον όρο "θρησκεία" ώστε να έχω οποιοδήποτε ενδιαφέρον για το θέμα της?

"Άσε το νερό στ' αυλάκι
κι άκουσε τον Κορακάκη"
μου ψιθυρίζει μια φωνή και λέω να την ακολουθήσω.

Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Μπορεί η οικονομική κρίσις να μας έχει γονατίσει, όμως εμείς είμεθα πνευματικοί ανθρώποι, οπότε θα συνεχίσουμε να ασχολούμεθα με πνευματικά ζητήματα. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να δώσουμε μια προφητική νότα αισιοδοξίας στους ένθεν και ένθεν ημών αδύναμους μέροπες οι οποίοι κοιτάζουν με άγχος και αγωνία το αύριο, αναρωτούμενοι τι στα κομμάτια τους ξημερώνει.

Εγώ βέβαια ξέρω τι τους ξημερώνει, και τους το λέω και δε με πιστεύουν. Όμως κάνω την καρδιά μου πέτρα και νοιάζομαι για την άγνοιά τους.

Η παρακάτω ευρεσιτεχνία, που αναρτήθηκε στο φεϊσμπουκικό γκρούπ "ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΧΕΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ", είναι πολύ απλή στη χρήση: Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος, είναι η ημερομηνία γεννήσεώς του, καθώς και τι χρώμα μπλουζάκι φοράει.
Άπαξ και γνωρίζει αυτά, η ανάλυσή της προσωπικότητάς του αρχίζει να κυλά σαν το νερό -το γάργαρο νερό- και αν μη τι άλλο ο κόσμος μας αποχτάει ένα χαζούλι χαμόγελο παραπάνω.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

Επιτέλους, φαίνεται πως βρέθηκε το σημείο σύγκλισης, το πεδίο συνεννόησης, ο κοινός τόπος αναφοράς των πάσης φύσεως αθέων και των πάσης φύσεως θεούσων! Αμφότεροι συμφωνούν ότι η έννοια του θεού είναι μια απίστευτη έννοια -ή επί το αγγλικότερον "GOD IS INCREDIBLE".

Είχα αρχίσει να βαριέμαι τις σχετικές διαμάχες -ευτυχώς, κατόπιν τούτου, προβλέπω ότι σύντομα θα λάβουν τέλος, δεδομένου ότι αναλόγως της οπτική γωνίας του παρατηρητή, αλλάζει η όψη των λέξεων.

Είπαμε: Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα!
(που το θυμήθηκα πάλι αυτό, πρωινιάτικα...)

Τρίτη, Μαΐου 25, 2010

ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ


Άχ Άρτεμις ποιός πάλι μας χτυπά
την υψηλή μας Πύλη ν' ανοίξουμε.
Κάποιος ίσως νεοσσός που ξεπορτίστηκε
κι από πεσμένη κολώνα που ήταν
και αβάτελος
θα θέλει να γραφτεί στην οικογένειά μας
νομίζοντας ότι είναι σύλλογος φιλόπτωχος
για πρόσφυγες.
Πες του με ευγένεια πάντα ότι δεν τον δεχόμαστε
να έμπει στο άβατο σπίτι μας
γιατί δεν είναι για προποζίτο ιππότες
μα ούτε και φράγκοι να 'τανε.
Έστω κι αν είναι νέος ωραίος και παλιά θεός
σαν τον Αντίνοο
δεν δέχομαι και έχω δώσει αυστηρές διαταγές
στα γερά τείχη κι υπηρέτες
να διώχνουν τα καλογεράκια από τ' ασκηταριό
ας έχουν έστω λειτουργικές φρύξες
και τα λιβάνια.

Κρατήστε σας παρακαλώ
όλους τους αδιάφθορους κανόνες
για τους επαίτες και ζητιάνους
την υπερούσια υψηλή μας Πύλη
και σας ορκίζω στ' όνομα
του Ρωμανού (του Αντώνιου της Δρέσδης)
αν παρατυπήσετε να στείλω
σ' όλους γρήγορα τις απολύσεις.

Μα αν φανεί και να γυρίζει
ο ιππότης του χρυσού αετού
με το τετράκλωνο αέτωμα
κάντε μια θέση εκεί ψηλά στο βράχο.
Και καταλαβαίνετε δεν είναι βράχος
της Ακροπόλεως και Παρθενώνων
(όπου μας γέμισαν τον τόπο τελευταία)
αλλά βράχος υμέναιου του δεύτερου
αρχιτέκτονα κι όχι Ικτίνου.


Από τα Φόρα 82 των 4 Μαζινό.

Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010

ΧΥΜΩΔΕΣ ΧΙΟΥΜΟΡ

Το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων καταλαβαίνει κανείς αν γνωρίζει πόσο κοντά αισθάνονταν (όπως άλλωστε και είναι) τη χαρά με τη λύπη, την ευτυχία με τη δυστυχία, τη ζωή με το θάνατο (τον οποίο περίμεναν συχνά στην αρρώστια και πιο συχνά στον πόλεμο). Χωρίς να "απωθούν" (με την ψυχολογική σημασία του όρου) τον θάνατο, χαίρονταν τη ζωή
(...)
Από το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα δημιουργήθηκαν συγχρόνως η τραγωδία και η κωμωδία, καταλαβαίνει κανείς και το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων. Επιγραμματικά το εκφράζει αυτό το ωραίο απόφθεγμα: "η τραγωδία και η κωμωδία γράφονται με τα ίδια γράμματα" ("εκ των αυτών τραγωδία γίνεται και κωμωδία γραμμάτων").
(...)
Ένα μόνο βασικό χαρακτηριστικό πρέπει να επισημανθεί εδώ, επειδή ανταποκρίνεται περισσότερο από τ' άλλα στο χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων: Είναι η σύζευξη των αντιθέτων (αντιλήψεων, καταστάσεων, επιθυμιών κλπ) με διάφορα μέσα, κυρίως (παραστατικές) εικόνες. Η άποψη αυτή προέρχεται από τον Γερμανό συγγραφέα Jean Paul (1763-1825) -στην ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας γνωστό από την επίδραση που είχε στο έργο του Εμμ. Ροϊδη. Την παραθέτει ο S. Freud, μαζί με τα ακόλουθα σχόλια του ίδιου συγγραφέα: "Το αστείο είναι ο μεταμφιεσμένος ιερέας που παντρεύει κάθε ζευγάρι, έτσι ώστε οι προσκεκλημένοι στον γάμο να γελούν" και "Η ελευθερία δίνει το αστείο και το αστείο την ελευθερία", "το αστείο είναι απλώς ένα παιχνίδι με ιδέες".
["Το πρώτο σχόλιο του Jean Paul διαφοροποιεί ένας άλλος Γερμανός συγγραφέας του 19ου αι., ο Th. Vischer, ως εξής: "Το αστείο είναι ο μεταμφιεσμένος ιερέας που παντρεύει κατά προτίμηση εκείνα τα ζευγάρια, οι συγγενείς των οποίων δεν μπορούν να ανεχθούν τη σύζευξη"].
(...)
Η ξένη λέξη "χιούμορ" (αγγλ.-γαλλ. humour, γερμ. Humor) έχει, ως γνωστόν, ελληνική προέλευση αφού η λατινική humor (umor) που αποδίδει προέρχεται από την ελληνική λέξη χυμός. Κατά την Ιπποκρατική Ιατρική "χυμοί" είναι τα τέσσερα υγρά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος, δηλ. το αίμα, το φλέγμα, η κίτρινη και η μέλανα χολή, με τη σύμμετρη μίξη των οποίων διατηρείται η υγεία, ενώ αντίθετα επέρχεται η νόσος.
Από τον Γαληνό (δεύτερος αι. μ.Χ.) η θεωρία αυτή έγινε γνωστή στον Μεσαίωνα, εφαρμόσθηκε δε και στην ψυχολογία, με τη θεωρία περί των τεσσάρων τύπων των ανθρώπων, που αντιστοιχούν στον καθένα από αυτούς τους χυμούς (ή umorea), η οποία απαντάται και σε συγγραφείς ακόμη και του 17ου αιώνα.
Στο τέλος του 16ου αι., ο ’γγλος συγγραφέας Ben Johnson (1572-1637) διετύπωσε με τα έργα του (κωμωδίες) "Everyman in His Humor", 1598 και "Everyman Out of His Humour", 1599, την θεωρία ότι η κωμική συμπεριφορά των ανθρώπων οφείλεται στην ανισομερή μίξη των "χυμών" του σώματος.
Για την κατοπινή χρήση της σημασίας στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία δεν μπορεί να γίνει λόγος εδώ, εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το χιούμορ αυτού του ’γγλου συγγραφέα δεν ήταν άσχετο με την αντίθεσή του στην Αγγλικανική εκκλησία.

Θα άξιζε νομίζω τον κόπο να μελετήσει κανείς τη σημασιολογική εξέλιξη της έννοιας όπως και τα διάφορα είδη του χιούμορ που διαμορφώθηκαν στη νεώτερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των αρχαίων Ελλήνων. Ξεχωριστή θέση πρέπει να έχει στη σύγκριση αυτή, η ίδια η γενική αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για ό,τι ονομάζουμε εμείς σήμερα χιούμορ.
Είναι ένας από τους τρόπους έκφρασης μιας κοινωνικής συμπεριφοράς η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: την κοινωνικότητα, την πνευματική ευστροφία και την καλαισθησία. Η συμπεριφορά αυτή ονομαζόταν "ευτραπελία" και περιγράφεται μάλιστα από τον Αριστοτέλη ("Ηθικά Νικομάχεια", ΙΙ,7,1108α 23 κ.εξ.) ως "αρετή", δηλαδή ως η ικανότητα να είναι κανείς ευχάριστος με χάρη ("περί το ηδύ εν παιδιά") σε φιλική συναναστροφή, με την οποία αποφεύγονται δύο ακρότητες: η "βωμολοχία" (το να αστεϊζεσαι αδιάντροπα) από τη μια μεριά, η "αγροικία" (το να είσαι άξεστος) από την άλλη.
Την αντίθεση και προς τα δύο δηλώνει επίσης η έννοια "αστείος" (παράγωγο από τη λέξη "άστυ") η οποία σημαίνει τον "πολιτισμένο" κάτοικο της πόλης σε αντιδιαστολή προς τον "άγροικο" (τον άξεστο "χωριάτη"), όπως και το κομψό ("αστείον") ευφυολόγημα, που διακρινόταν από ό,τι προκσλούσε απλώς το γέλιο (και καλούνταν "το γέλοιον" ή "γελοίον").
Αστεϊσμοί που γίνονταν για να πειράξουν λέγονταν συνήθως "σκώμματα". Δύο άλλοι χαρακτηρισμοί -σπάνιοι, ωστόσο ενδεικτικοί- είναι η "μωκία" (η λέξη αποδίδει τον ήχο που παράγει η γκαμήλα) και η "ρωποπερπερήθρα" (ρώποι= μικρής αξίας πράγματα, ψιλικά).
Στην αρχαία Ελλάδα δεν έλλειψε επίσης ο θεωρητικός στοχασμός για το χιούμορ. Διατυπώθηκε σε έργα με τον τίτλο "περί του γελοίου", από τα οποία δυστυχώς μας είναι γνωστά μόνο τα ονόματα των συγγραφέων και ελάχιστα αποσπάσματα. Αν είχε σωθεί το περιεχόμενό τους θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση αυτή μια ενδιαφέρουσα σύγκριση με τα πολυάριθμα γενικά έργα που αναφέρονται είτε στο χιούμορ κατά την κλασική αρχαιότητα είτε στο χιούμορ στη δυτική Ευρώπη κατά τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή.

-----------------------------------------------
-----------------------------------------------
Ευγενικέ μου αναγνώστη, πρόκειται για αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου "Τρόποι ζωής και χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων" (Τόμος Α, Αρχαϊκή και κλασική εποχή), του Ιω. Τουλουμάκου, καθηγητή φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "ΖΗΤΡΟΣ".
’Aμα το πετύχεις ποτέ στο διάβα σου, βιβλιομανή αναγνώστη μου, κανόνισε και πράξε τα δέοντα.

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

ΠΡΟΦΗΤΕΣ

Απ' ό.τι διαβάζω στο in.gr,
Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε τους παρόχους διαδικτυακής πρόσβασης να μπλοκάρουν προσωρινά το Facebook επειδή φιλοξενεί ένα «βλάσφημο» διαγωνισμό για γελοιογραφίες του Μωάμεθ.

Το Ανώτατο Διαστήριο του Πακιστάν στη Λαχώρη έκανε δεκτή την καταγγελία του Ισλαμικού Δικηγορικού Φόρουμ, αναφέρει την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters.

Αντιδρώντας στο διαγωνισμό γελοιογραφίας χιλιάδες, Πακιστανοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη πορεία διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ.

Οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ θεωρείται βλάσφημη από τους μουσουλμάνους. Η δημοσίευση τέτοιων γελοιογραφιών σε εφημερίδες της Δανίας το 2005 οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Από τα 50 άτομα που σκοτώθηκαν στις ταραχές, τα πέντε έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν.

«Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να μπλοκάρει άμεσα το Facebook μέχρι τις 31 Μαΐου λόγω αυτού του βλάσφημου διαγωνισμού. Διέταξε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει γιατί διεξάγεται ένας τέτοιος διαγωνισμός» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Φόρουμ.

Η σελίδα του διαγωνισμού παραμένει προσβάσιμη την Τετάρτη για τους χρήστες άλλων χωρών.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός αποτελεί απάντηση στους μουσουλμάνους bloggers που «προειδοποίησαν» τους δημιουργούς της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων South Park, επειδή σε πρόσφατο επεισόδιο έδειχναν τον προφήτη Μωάμεθ ντυμένο ως αρκούδα.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά τα ωραία, πληροφορούμαι ότι -επιτέλους- σχηματίστηκε στο facebook μια αξιόλογη ελληνόφωνη ομάδα, η οποία βλέποντας όσα γίνονται στην Ελλάδα (αλλά και στο Πακιστάν όπως και αλλού) λανσάρει την εύλογη και εξαιρετική ιδέα:
"ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΧΕΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ".
Ήδη έχουν γίνει μέλη της ομάδας 50.097 άτομα -αριθμός από κάθε άποψη ελπιδοφόρος.
Ένα μάλιστα από τα βασικά μοτο της ομάδας, είναι αυτό:

Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

MEXICO CITY BLUES

Δεν ξέρω αν το Mexico City Blues του Κέρουακ μπορεί να χαρακτηριστεί ποιητική συλλογή ή έπος. Τείνω μάλλον προς το δεύτερο.
Όπως και να 'χει, από την εν λόγω συλλογή (ή έπος) που χωρίζεται σε 242 "chorus", (για τους αγγλόφωνους ο πληθυντικός του "Chorus" είναι "choruses", αλλά για τους κολλημένους ελληνόφωνους τα πράγματα πηγάζουν από τη λέξη "χώρος" -δεν θα επεκταθώ), εις το ενθάδε κείμενον ευλόγιον θα αρκεστούμε να πάρουμε μια τζούρα της όλης υποθέσεως, θέτοντας προ των οφθαλμών μας το "133rd chorus".

133rd Chorus

"Einstein probably put a lot
of people in the bughouse by
saying that

All those pseudo intellectuals
went home & read Spinoza
then they dig in
to the subtleties
of Pantheism -
After 10 years of research
they wrap it up
& sit down on a bench
& decide to forget
all about it

Because Pantheism's
Too Much for Em.

They wind up trying to
find out Plato, Aristotle,
they end up in a
vicious Morphine circle"


τουτέστιν μεθερμηνευόμενον

"Ο Αϊνστάιν πιθανώς έστειλε πολύ
κόσμο στο τρελάδικο
λέγοντας πως

Όλοι εκείνοι ψευτο-διανοούμενοι
πήγαν σπίτια τους και διάβασαν Σπινόζα
ώστε να εμβαθύνουν
στις λεπτολογίες
του Πανθεϊσμού-
Μετά από 10 χρόνια έρευνας
τα παράτησαν
και άραξαν σ' ένα παγκάκι
και αποφάσισαν να ξεχάσουν
τα πάντα γύρω απ' αυτό.

Γιατί ο Πανθεϊσμός
Τους πέφτει πολύς.

Ξεκινούν γεμάτοι φόρα ν'
ανακαλύψουν τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη,
και καταλήγουν σ' έναν
φαύλο κύκλο Μορφίνης"

Θα τολμούσα την παρατήρηση ότι η φράσις "saying that" μάλλον θα έπρεπε να μεταφραστεί ως "λέγοντάς το" και ουχί ως "λέγοντας πως", υποψιαζόμενος πως αποτελεί νοηματική συνέχεια του "132nd chorus" το οποίον ψιλοτελειώνει με τη διατύπωση της θέσεως πως
"Einstein believed
In the God of Spinoza".
Αλλά δε βαριέσαι, μεταφραστής δεν είμαι, οπότε αρκούμαι στην απόλαυση και στο χάζι των μεταφρασθέντων
-τα οποία πέτυχα εις το ευλόγιον αυτού εδώ του καλού ανθρώπου.
ΞΥΠΝΗΣΑΝΕ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ

Κάτι τέτοια βλέπω, και αρχίζω να υποψιάζομαι ότι αυτό εδώ το ευλόγιον έχει μεγάλο διεθνές κύρος!

Θα θυμάσαι, καλέ μου αναγνώστη, τις προτάσεις μου για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας σε 5 απλά βήματα. Δηλαδή, το μεγαλειώδες σχέδιο "Στάχτη και μπούρμπερη - Και Ελλάς και τέφρα".

Ε, λοιπόν, εσύ μπορεί να το διάβασες και απλώς να χαμογέλασες, λέγοντας "αυτά είναι ανεφάρμοστες μαλακίες του Περίκαλλου".

Όμως η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier, μόλις πληροφορήθηκαν τη μεγαλοφυή μου προταση, άρχισαν να τρέμουν!!!

Δε μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το σημερινό δημοσίευμα (ώρα 16:20 σήμερα) του zougla.gr, σύμφωνα με το οποίο:
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS - των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών - δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος, Michel Barnier.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων που δρουν σε αυτή την αγορά.

Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκοτάδι».
Η ίδια είδηση στο σάϊτ της Ναυτεμπορικής και της Ελευθεροτυπίας.

Στο εξής η Κομισιόν θα ακούει "Πρκλς" και θα τρέχει...
ΕΝΑΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
που όλοι λένε λογισμό


...καὶ μὴν καὶ ἄλλο θαῦμα ἐν τοῖς βασιλείοις ἐθεασάμην· κάτοπτρον μέγιστον κεῖται ὑπὲρ φρέατος οὐ πάνυ βαθέος. ἂν μὲν οὖν εἰς τὸ φρέαρ καταβῇ τις, ἀκούει πάντων τῶν παρ᾿ ἡμῖν ἐν τῇ γῇ λεγομένων, ἐὰν δὲ εἰς τὸ κάτοπτρον ἀποβλέψῃ, πάσας μὲν πόλεις, πάντα δὲ ἔθνη ὁρᾷ ὥσπερ ἐφεστὼς ἑκάστοις...
Όταν ο Λουκιανός έχωνε αυτή τη φράση μέσα στην "Αληθή ιστορία" του, το πιθανότερο είναι πως αστειευόταν.

Πάντως, ο τυφλός ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, δεν αστειευόταν καθόλου όταν τραγουδούσε με το Σαββόπουλο τον "Καθρέφτη", πράγμα που συνετέλεσε στο να αγοράσω το πρώτο μου δισκάκι 45 στροφών -διότι έχει άλλη χάρη ν' ακούς έναν τυφλό να περιγράφει έναν καθρέφτη- και ν' ακούω μαγεμένος στη μια πλευρά τον Καθρέφτη και στην άλλη τον Πολιτευτή. Κάποια στιγμή χάλασε από την πολλή χρήση και το πέταξα, ωσότου σήμερα κάνοντας τσάρκα στο youtube το ξαναπέτυχα.

Συνεχίζω να το θεωρώ εξαιρετικόν άσμα σε εξαιρετική εκτέλεση.

Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑ.......

Πέρασαν όλες οι κοπέλες με τα μαγιό και τις ομπρέλες,
ύστερα πέρασαν κι οι φίλοι, κανείς δε βρήκε το κοχύλι

λαλαλαλα λαλαλαλα λαλαλαλα λαλαλαλα

Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

ΣΟΦΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣΙΟΝΤΩΝ...

Το ποίημα, μου το θύμισε μια επίσκεψή μου στο μπλογκ της Σοφίας


Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων,
σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.

Φιλόστρατος, Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον, VIII, 7.


Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι παντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται. Η ακοή

αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.


Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1915)



Εν τω μεταξύ ψάχνω να βρω κάνα καλό καφενείο με θέα, γιατί αυτό που συχνάζω τείνει να γίνει το διασημότερο καφενείο της Αθήνας, και προσωπικώς ουδόλως μ' αρέσουν οι διασημότητες...

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ
(και Ελλάς και τέφρα)


Το είχα γράψει το απόγευμα ως σχόλιο σε ένα ιερόν ποστ του Καρόλου (ευλόγησον) υπό τον τίτλο "Ύδωρ, γη, πυρ, κοπανιστός αήρ", αλλά μου φαίνεται ότι το σχόλιόν μου μπορεί να σταθεί και ως αυτοτελές ποστάκιον.

Λέγει χαρακτηριστικώς ο Πόλσε:
Πάντως χωρίς φιοριτούρες και ευφυολογήματα, μάγκες και μαγκίτισες, η Ελλαδίτσα δεν πρόκειται να ξεχρεώσει ποτέ. Διότι πολύ απλά, για να ξεχρεώσεις κάτι, δεν φτάνει κόψεις τα έξοδά σου και να κάνεις το σκατό σου παξιμάδι, πρέπει να έχεις ΕΣΟΔΑ. Και παραφράζοντας την γνωστότερη φράση της Τουρκικής ναυτικής λογοτεχνίας «Μάλτα γιοκ!!!», αναφωνώ «Φράγκα γιοκ!!!»

Αυτά λέγει ο Πόλσε, και μοιάζει να έχει δίκιο.
Όμως τι είναι τα φράγκα? Όπως λέγει χαρακτηριστικά ο ποιητής: "Τα λεφτά είναι δανεικά, χέρια αλλάζουν τακτικά". Ο ποιητής είναι σοφός και προφανώς έλαβε υπόψιν του τη λογική που εμπεριέχεται σε πρόσφατο (και παραδόξως όχι αβάσιμο) δημοσίευμα γνωστού ακατανόμαστου μπλογκ, δημοσίευμα που αναδημοσίευσε εδώ ο εκλεκτός sfrang.

Καλέ μου αναγνώστη, σε καλώ πρώτα να εμβαθύνεις στο περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος-λινκ.
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εννοήσεις το σκεπτικό που θα αναπτύξω παρακάτω, ήτοι την τακτική
"στάχτη και μπούρμπερη - Ελλάς ή τέφρα".
Σπάνιον συλλεκτικόν δίευρον


Τίθεται λοιπόν, καλέ μου αναγνώστη, το ερώτημα:
Εφόσον οι απανταχού της υφηλίου παπατζήδες και τοκογλύφοι βγάζουν ένα σκασμό λεφτά χωρίς να παράγουν τίποτα, για ποιό λόγο εγώ κι εσύ ("εμείς" δηλαδή) πρέπει ντε και καλά να παράγουμε κάτι -οτιδήποτε- προκειμένου να τους ξοφλήσουμε?
Δεν είναι άδικο?

Αυτή την αδικία επιδιώκει να εξισορροπήσει η μεγαλοφυής στρατηγική μου, η οποία λέει τα εξής:

ΜΕΘΟΔΟΣ ΞΕΛΑΣΠΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΕ ΠΕΝΤΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
Εκ της τέφρας του αναγεννάται ο φοίνιξ, και παρομοίως εκ της τέφρας της θα αναγεννηθεί η Ελλάς να 'ούμ.
Χωρίς τέφρα, δε γίνεται τίποτα. Στάχτη και μπούρμπερη.

Προσέξτε σατανικόν σχέδιον, διά του οποίου η Ελλάς μπορεί όχι μόνον να ξεχρεώσει, αλλά να γίνει, συντομότατα, η μοναδική οικονομική υπερδύναμις του πλανήτου να 'ούμ:

α) Όλοι οι Έλληνες, αρχίζουν να αγοράζουν CDS, τζογάροντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας. Αποσύρουν μέχρι και τα τελευταία ευρά τους από καταθέσεις ταμιευτηρίου κλπ, χώνουν όλα τους τα μπικικίνια, πλένουν παρμπρίζ στα φανάρια ξένων μεγαλουπόλεων και τις εισπράξεις τις χώνουν σε CDS τζογάροντας στη βέβαιη χρεωκοπία της χώρας. Με όλες τις δυνάμεις τους ποντάρουν στη χρεωκοπία του νεοελληνικού κρατιδίου.

β) Κάθε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παραλύει λόγω ελλείψεως χρημάτων. Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν και χρεωκοπούν. Τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και τέτοια, μηδενίζονται εφόσον χρήμα δεν κυκλοφορεί. Σύντομα το κράτος οδηγείται στην χρεωκοπία και την πτώχευση.

γ) Και ακριβώς τότε... Γκαγκάν-γκάγκάάάν!!! Οι Έλληνες αρχίζουν να εισπράττουν τα ιλιγγιώδη κέρδη από τα CDS. Όλα τα λεφτά όλων των μεγάλων τραπεζών όλου του πλανήτη καταλήγουν στα χέρια Ελλήνων. Το κράτος, τους φορολογεί τα κέρδη με 50% ειδικό φόρο. Με αυτά τα έσοδα του ειδικού φόρου, ξοφλάει αέρα-πατέρα όλα όσα χρωστάει, σε όλους όσους χρωστάει -εντελώς όλους. Η μόλις χθες χρεωκοπήσασα Ελλάδα, γίνεται ξαφνικά το Ελντοράντο που δε χρωστάει πουθενά.

δ) Σύντομα οι τράπεζες παγκοσμίως χρεωκοπούν και πτωχεύουν (έχουν χάσει το στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι Έλληνες) παρασύροντας σε χρεωκοπία και πτώχευση τα κράτη παγκοσμίως. Οι τράπεζες παγκοσμίως ξεμένουν από φράγκα, ενώ οι Έλληνες πανελληνίως χέζονται στο τάληρο.

ε) (όπως λέμε έψιλον). Το μόνο κράτος που πτώχευσε αλλά πλέον δε χρωστάει τίποτα πουθενά -ίσα ίσα έχει και γεμάτα ταμεία σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να χτίζει ένα γιγαντιαίο θησαυροφυλάκιο κορινθιακού ρυθμού, και ο μόνος λαός που είναι σε θεση να δανείσει όλους τους άλλους, είναι οι ένδοξοι τζογαδόροι απόγονοι του Βαμβακούλα και του Περικλέους, δηλαδή εμείς εδώ χάμου.
Το σχέδιο είναι γαμάτο, απλά θέλει λίγο καλό συντονισμό, μη γίνει καμιά μαλακία και μας φάνε λάχανο οι κουτόφραγκοι.
Δηλαδή μη γίνει κάνα λάθος και χρεωκοπήσουμε στα σοβαρά...
Αλλά τώρα που έχουμε τον διορατικό ηγέτη GAP, από εξυπνάδα έχομεν και περίσσευμα!!!
ΕΔΡΑΝΟΝ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Γενικά μιλώντας, οι μουσικές του Γιάννη Μαρκόπουλου δεν είναι και το φόρτε μου.
Συνήθως έχουν κάτι -δεν ξέρω τι ακριβώς- που δεν μου αρέσει.
Με αποτέλεσμα, στις επετειακές ραδιοφωνικές εκπομπές για το Πολυτεχνείο, ας πούμε, να μην περνάω και τόσο καλά, εφόσον περιλαμβάνουν μπόλικο Μαρκόπουλο κατά τα ειωθότα.

Τελοσπάντων, αυτά είναι υποκειμενικές απόψεις και γούστα.
Όπως υποκειμενική άποψη και γούστο αποτελεί το γεγονός ότι αυτό εδώ μου αρέσει:
Η μουσική που ενέπνευσε στο Γιάννη Μαρκόπουλο ο ορφικός ύμνος της Γαίας.
Απόλαυση.

Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010


Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗς ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ
(πρέπει να είναι plasma tv)


Διότι έτσι είναι αναγνώστα μου: Λιτότης.
Σκληρή λιτότης.
Αλλά από την άλλη πλευρά, έχεις πάει ποτέ στη Βουλή, να δεις πόσο πληκτικές είναι οι συνεδριάσεις, τώρα με τη συγκυβέρνηση Μπατσόκ-Λάος?
Χάλια είναι.
Η μόνη διαφυγή των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, είναι να φεύγουν από την αίθουσα και να βλέπουν λίγο Τατιάνα ή λίγο Λαζόπουλο ή κάτι παρόμοιο, να ξελαμπικάρουν.

Πιθανότατα από αυτή την ανθρώπινη ανάγκη πηγάζει η ενέργεια η οποία προκάλεσε το δημοσίευμα του μπλογκ "Άνεργοι Δημοσιογράφοι":


Μαθαίνουμε οτι οι προκλήσεις σε βάρος των μισθωτών και των εργαζομένων απο τα λαμόγια τους υπαλλήλους της Βουλής συνεχίζονται... Αφού λοιπόν αυτοι οι εκλεκτοί των εκλεκτών κατάφεραν να διατηρήσουν τον 15ο και 16ο μισθό τους την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είδαν το 13ο και 14ο μισθό τους να εξανεμίζεται... Αφού λοιπόν εν μέσω οικονομικής κρίσης εγκρίθηκε δαπάνη 5 000 ευρώ σε κάθε Βουλευτή για αγορά εξοπλισμού γραφείου... Τώρα αποφάσισαν να βάλουν και το κερασάκι στην τούρτα. Όπως πληροφορηθήκαμε απο ανθρώπους μέσα στο Κοινοβούλιο αποφασίστηκε η αλλαγή όλων των τηλεοράσεων που βρίσκονται στα γραφεία της Βουλής με τηλεοράσεις νέα τεχνολογίας τύπου Plasma ή LCD!!! Οι άνθρωποι ζούν στο δικό τους κόσμο και πολύ καλά είπε χθες το MEGA οτι ο πρόεδρος της Βουλής έχει μεταβληθεί σε συνδιακλιστικό εκπρόσωπο Βουλευτών και εργαζομένων φροντίζοντας να τους προστατέψει απο την οικονομική κρίση. Να δείτε οτι δεν θα αργήσει ο καιρός που ο αγανακτισμένος κόσμος θα μπουκάρει στη Βουλή και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του με αυτές τις προκλητικές κινήσεις που κάνουν!!!
ΜΗ-ΧΩΡΟΣ, ΜΗ-ΚΙΝΗΜΑ
(και το deja vu του γράφοντος)


Διαβάζοντας την τελευταία ανακοίνωση της Συσπειρώσεως Αναρχικών, έπεσα πάνω σε κάτι σημεία τα οποία, εν είδει μυστήριου deja vu, με έκαναν να μονολογήσω “μα αυτή τη λογική κάπου την έχω ξαναδιαβάσει”.

Δεν είμαστε και δεν σκοπεύουμε να αποτελέσουμε κομμάτι κανενός κινήματος.


Αργότερα θυμήθηκα που: Πριν δυο χρόνια, στα πλαίσια κάτι συνεντεύξεων της άλλης αγαπημένης μου θεματολογίας.

εναντιωνόμαστε στην οποιαδήποτε προσπάθεια τσουβαλιάσματός μας μαζί με εντελώς άσχετα προς εμάς άτομα ή ομάδες ατόμων, κάτω από αυθαίρετες ευρεσιτεχνίες τύπου «χώρος», «κίνημα» κλπ

Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, η πρώτη μου αντίδραση υπήρξε ένα μεγαλοπρεπές “απαπαπα, προβληματικό να υπάρχουν τέτοιες θεωρήσεις”.
Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, η δεύτερή μου αντίδραση υπήρξε η διαπίστωση “κι όμως, είναι βάσιμη σκέψη”.
Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, η τρίτη αντίδρασή μου υπήρξε το καταφατικό κούνημα της κεφαλής.
Διότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί και να ήθελα να είναι αλλιώς (δεν είμαι και σίγουρος), αλλά η φύση γενικώς και η φύση των πραγμάτων ειδικότερα, σπάνια μας κάνουν τα χατίρια.

Απ' όσο ξέρω, είμαι καλός και καλοπροαίρετος άνθρωπος, πράγμα που με κάνει να λέω πως είναι ευσεβείς οι πόθοι περί χώρων και κινημάτων. Αλλά τι να την κάνω την ευσέβεια των πόθων, αν είναι να παράγει ανίερα αποτελέσματα...
Δε λέει να γίνονται εκπτώσεις στις αξίες, και το ψάρεμα -αν τυχόν αξίζει κι αν υπάρχει λόγος να γίνεται- οφείλει να γίνεται σε καθαρά νερά ή να μη γίνεται καθόλου.

Άλλωστε, εις ό,τι με αφορά την αρχή αυτή την εφαρμόζω εδώ και χρόνια, με ενθαρρυντικά πρακτικά και συνειδησιακά αποτελέσματα
(πέραν τούτου υπήρχε κι ένας αρχαίος που μου διαφεύγει το όνομά του, ο οποίος είχε διατυπώσει την άποψη πως “βρε δεν πα να'μαι μόνος μου? Αν έχω δίκιο, τότε είναι σα να 'μαι χιλιάδες”. Μου φαίνεται πως είχε δίκιο -επομένως ήταν χιλιάδες, αν και δε θυμάμαι τη φράση του επακριβώς, ούτε καν το όνομά του).

[Διευκρίνιση:
Η παράθεση των δύο προτάσεων-αποσπασμάτων, δεν αποσκοπεί σε οποιαδήποτε απόπειρα συσχέτισής τους. Το μόνο κοινό που έχουν είναι η οφθαλμοφανώς κοινή λογική τους και -ίσως- μια αναλογία στην αφορμή που τις ανάγκασε να διατυπωθούν)

Τρίτη, Μαΐου 11, 2010

IS THIS LOVE

Βέέέέβαια!
Σαν σήμερα χάσαμε και τον τρισμέγιστο Bob Marley.
Ας βάλω εδώ να υπάρχει, σε live μορφή, το τεμάχιον μέσα από το οποίο πρωτοέμαθα την ύπαρξη και πρωτοαντελήφθηκα τη σημασία του μακαρίτη
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΤΗ ΧΑΣΗ

Μυστηριωδώς έχει βρεθεί στα χέρια μου μια σειρά φωτοτυπιών με ποιήματα του Ασημάκη Πανσέληνου. Κάποια από τις "Μέρες Οργής", κάποια από το "Καφενείο του άλλου δρόμου", κάποια από τα "Ταξίδια με πολλούς ανέμους".
Είπα να βάλω εδώ μερικά αποσπάσματα να υπάρχουν, αλλά απ' ό,τι βλέπω, ήδη κάμποσα από τις "Μέρες οργής" υπάρχουν στο sarantakos.com (μικρό δείγμα εδώ).

Επομένως εγώ θα προχωρήσω παρακάτω, σε κάτι που δεν είδα να υπάρχει στο ίντερνετ. Τρια ποιηματα που λογικά (αν δεν είναι ανακατεμένες οι φωτοτυπίες) πρέπει να είναι από το "Καφενείο του άλλου δρόμου". Όπως και να'χει, όμορφα είναι, επικαιρα είναι, οπότε καλή ανάγνωση.

ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΗ
Η σκέψη μου λειτουργεί ομαλά
κοντά στους ανθρώπους
κι οι εμπνεύσεις μου έρχονται
περισσότερο στο διάλογο
και πιο λίγο στο ρεμβασμό
-μιλώ τη γλώσσα
των ερωτευμένων
και των παιδιών-

κάποιο στοιχείο παράξενο
είναι μέσα μου
από τον Καλιόστρο,
τον Καζανόβα,
το Μεγαλέξαντρο
κι από άλλους τέτοιους τυχοδιώκτες,

κι ακόμα μέσα μου
κάτι υποβόσκει
απ' τους μεγάλους
αρχηγούς των ανθρώπων

το Ροβεσπιέρο και το Μπακούνιν
-από παιδί τραβάω τους ανθρώπους κοντά μου-
κι αυτό, εννοείται,
όχι βέβαια σε παγκόσμια κλίμακα
ή σε εθνική
(μηδέ καν στο χωριό μου)
παρά μάλλον σε αχτίνα παρέας.
Είμαι περίπου
μεγαλοφυία δωματίου.


ΑΠΙΣΤΙΑ
Μακρινή κι απροσδιόριστη,
σαν αντηλιά μες στο σύδεντρο,
σαν άγαλμα σε νυχτερινή λεωφόρο,
με την πυκνή σιωπή του μαρμάρου,
την παγερή δύναμη του χαλκού,
που στα έγκατά του φωλιάζουν οράματα.

Ασ' τη στερνή φωτιά να τήξει το μέταλλο,
άσε την πέτρα να γίνει πηλός,
να γίνουν ύλη τα οράματα.

Πρώτη ύλη του θεού είναι η λάσπη,
πρώτη ανθρώπινη έξαρση η αμαρτία,
κι η εναντίωσή μας στο νόμο
τραγούδι.


ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Καθόλου δε σκέφτομαι
αν έχετε δίκιο ή άδικο
και δε λογαριάζω
το τι θα κάνετε σα νικήσετε.

Είμαι μαζί σας
γιατί είστε φτωχοί και ξυπόλητοι
και σας πολεμούν παραλήδες
καλοντυμένοι

Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΜΩΡ' ΤΙ 'Ν' ΤΟΥΤΟΙ?

If the documents are proven legitimate, and with a plethora of executive-level signatures it appears they would be difficult to forge, Athens will likely now demand G-Pap's head on a platter, or at least a coherent explanation why he refused to do this transaction at massively beneficial to Greece terms, which most importantly, did not involve the IMF's austerity measures, which have been the source of so much consternation to date, not to mention a proximal cause for the biggest market drop in history.

Ούτως θέτει το ζήτημα, αναγνώστα μου, το σχετικόν δημοσίευμα του zerohedge.com, αναφερόμενον εις σχετικόν δημοσίευμα του dosepasa.wordpress.com.

Ήτοι, όλοι λεφτά μας δίνανε, και ο εκλαμπροτατος και πολυχρονεμένος βεζύρης μας (ο "G-Pap") τους απάντησε:


Βρε έχουμε μπλέξει άσχημα με δαύτους τους πολυχρονεμένους ηγήτορές μας, αναγνώστα μου... Έχουν κακούς σκοπούς, άκου που σου λέω...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ
(don't worry, be happy)


Φύλλο και φτερό έχει κάνει η Αντιτρομοκρατική τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα sms χιλιάδων ανυποψίαστων κατοίκων της Αθήνας. Από τον περασμένο Οκτώβριο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιδοθεί ακόμη και σε αναδρομικές (προ τριετίας) άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών σε ευρείες περιοχές της πρωτεύουσας, ζητώντας αναλυτικά τα στοιχεία όλων των κλήσεων που κατέγραψαν οι κυψέλες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!
(...)
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους την αποκλειστική εξουσία να αποκτούν πρόσβαση, να επεξεργάζονται και να θεωρούν «ύποπτες» τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χιλιάδων πολιτών, με κριτήρια που μόνο εκείνα γνωρίζουν. Το πιο πιθανό είναι ύποπτα να θεωρούνται τηλεφωνήματα μικρής διάρκειας, οι αναπάντητες κλήσεις και τα sms που έγιναν μέσα στο επίμαχο διάστημα.

Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη πρόσφατα και με τα τηλέφωνα πολιτών που κάλεσαν την «Ελευθεροτυπία» και άλλα ΜΜΕ σε ώρες και ημέρες που η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αναλάμβανε τηλεφωνικά την ευθύνη πράξεων. Μια εργαζόμενη στην εφημερίδα και ο σύζυγος μιας δημοσιογράφου κλήθηκαν στον εφέτη-ανακριτή της υπόθεσης Κ. Μπαλτά, ακριβώς για να εξηγήσουν τα τηλεφωνήματά τους αυτά.
(...)
Ολα αυτά γίνονται ερήμην τόσο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), οι οποίες παρακάμπτονται συστηματικά από τις διωκτικές αρχές.

Αποσπάσματα άρθρου του Χρήστου Ζέρβα από τη σημερινή Ελευθεροτυπία.

Το κείμενο κλείνει με τη διαπίστωση πως
"Δεν είναι τυχαίο μάλλον και το γεγονός ότι οι μαζικές άρσεις απορρήτου φαίνεται ότι άρχισαν και γενικεύθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη".

Είπαμε, ο εκλαμπρότατος και πολυχρονεμένος βεζύρης μας, εξελέγη με το σλόγκαν "Διαφάνεια-Όλα στο φως". Οπότε τι προσωπικό απόρρητο και απόρρητο των επικοινωνιών και τρίχες...
Είπαμε:
Για έναν γνήσιο Παπανδρέου, και γενικότερα για έναν γνήσιο μπατσόκο, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΤΟΥΜΠΕΣ

Με πήρε τηλέφωνο μια φίλη να κανονίσουμε να πάμε πουθενά για καμιά μπύρα και κουβέντα στην κουβέντα, συνειρμό στο συνειρμό, βρεθήκαμε να μιλάμε για μια πρόσφατη ρήση του Νίκου Παπανδρέου.

Ο Νίκος Παπανδρέου είναι αδερφός του εκλαμπρότατου και πολυχρονεμένου πρωθυπουργού των τραπεζών μας, κι αν πιστέψουμε ένα πρόσφατο άρθρο του Νίκου Χασαπόπουλου στο Βήμα, πρόκειται για άνθρωπο με ανεπτυγμένο πολιτικό αισθητήριο, αφού
"μόνο να τον βλέπεις με τι θρησκευτική προσοχή παρακολουθεί τις ομιλίες του αδελφού του, τότε θα καταλάβεις πόσο πιστεύει σ΄ αυτόν και στην πολιτική του» λένε οι φίλοι του.

Κατόπιν τούτου, είναι εμφανές ότι πρόκειται για άτομο με υψηλό πολιτικό αισθητήριο.

Όμως, εμένα και τη φίλη, που δεν έχουμε και τόσο ανεπτυγμένο το πολιτικό μας αισθητήριο, που απλώς ψάχναμε να βρούμε να πάμε κάπου να πιούμε καμιά μπύρα χαζεύοντας, το άρθρο του Βήματος το θυμηθήκαμε για έναν άλλο λόγο:
Επειδή είμαστε ψιλο-άνεργοι, όμως το άρθρο εμμέσως δίνει λύση και απάντηση στο ερώτημα "τι στα κομμάτια θα κάνουν τις ελεύθερες ώρες τους όλες αυτές οι στρατιές ανέργων που δημιουργεί (και ακόμα περισσότερο θα δημιουργήσει) η μεγαλοφυής πολιτική του μεγαλοφυούς και εκλαμπρότατου πρωθυπουργού των τραπεζών μας".

Λέει συγκεκριμένα το άρθρο, πως ο Νίκος Παπανδρέου εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του:
"Ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω προκειμένου να βοηθήσω την πατρίδα μου. Θέτω το επώνυμό μου στην υπηρεσία της χώρας".

Θα ήταν λοιπόν μια λύση, μια μεγαλοφυής λύση, εάν ο πρωθυπουργός και αδερφός του Νίκου Παπανδρέου, διέθετε στον Νίκο Παπανδρέου και αδερφό του, ένα από εκείνα τα στάδια της παραλίας (αυτά που φτιάχτηκαν για να φάνε οι εργολάβοι με πρόσχημα τους ολυμπιακούς αγώνες, την εποχή που μου φαίνεται πως ο εκλαμπρότατος πρωθυπουργός μας ήταν υπουργός εξωτερικών).
Σε αυτό το στάδιο, ο αδερφός του πρωθυπουργού μας, θα μπορούσε να κάνει τούμπες, κάτι σαν μια παράσταση-σόου με τίτλο "τούμπες για το καλό της πατρίδας - το όνομα Παπανδρέου στην υπηρεσία της χώρας" και να πηγαίνουν οι στρατιές των ανέργων για να θαυμάσουν έναν Παπανδρέου να κάνει τούμπες -κι έτσι αφενός να αγαπήσουν τον εκλαμπρότατο πρωθυπουργό των τραπεζών μας που θα τους παρέχει θεάματα έστω και χωρίς άρτο, ενώ αφετέρου θα έβλεπαν οι άνεργοι ότι, διάολε, τα δισεκατομμύρια που φαγώθηκαν για τα ολυμπιακά με τη σύμφωνη γνώμη του εκλαμπρότατου πρωθυπουργού μας, δεν πήγαν και εντελώς χαμένα -πιάνουν τόπο!!!

Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τουριστική ατραξιόν, που θα προσελκύσει πλήθη τουριστών που θα έρχονται να βλέπουν ένα ρεσιτάλ τούμπας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, η οποία φέτος αναμένεται να είναι τραγικά μειωμένη ύστερα από τη μεγαλοφυή απόφαση του πανσοφολογιότατου πρωθυπουργού μας να προσφέρει ένα οικογεναιακό παγωτό ως επίδομα άδειας στους δημόσιους υπαλλήλους -οπότε σιγά μην πάρουν το παγωτό τους και πάνε για τουρισμό...
Ενώ αν υλοποιηθεί η ιδέα μας, θα παίρνουν το παγωτό τους και θα πηγαίνουν σε μια άχρηστη ολυμπιακή εγκατάσταση, για να δούνε έναν Παπανδρέου να κάνει τούμπες.

Πιστεύω πως η πρότασή μας αξίζει να μελετηθεί.

Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Λοιπόν, το αποφάσισα: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το απογευματάκι λέω να πάω μέχρι το Ίλιον.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Λατρευτική κοινότητα «ΛΑΒΡΥΣ» διοργανώνει τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ.
Τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ είναι μια σύγχρονη εορτή που συνθέτει το χθές με το σήμερα και αποσκοπεί στο να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που ψυχαγωγούν τον άνθρωπο, παρέχοντας θεραπεία στην ψυχή και στο νου.
Η εορτή είναι εμπνευσμένη από τις κλασσικές Ελληνικές εορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου και περιλαμβάνει τιμητικές εκδηλώσεις, προβολές και παρουσιάσεις, θεατρικά τελεστικά δρώμενα και μουσική.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εορταστικό πλαίσιο συνεστιακής μέθεξης, μέσα από το οποίο ο άνθρωπος καλλιεργεί και ολοκληρώνει την κοινωνική του διάσταση, εξωτερικεύοντας τον εσωτερικό του κόσμο, σύμφωνα με τους κύκλους της φύσης.

Τα δρώμενα θα διεξαχθούν στο ανοιχτό θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής και θα ξεκινήσουν με το Άνοιγμα Θυρών στις 18:00, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
(η αντιπροσωπευτική δημοκρατία ποζάρει)

Μια από τις καλύτερες φωτογραφίες των τελευταίων ημερών.
Εστιάζουμε στα μάτια, διαλογιζόμενοι πάνω στο ζήτημα "τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής".
Επίσης, δεν υποτιμούμε τον εκφραστικό ρόλο των χεριών και του σώματος.
Η πλαστικότης της συνολικής κινήσεως, έλκει την προσοχή μας και μας αναγκάζει να αναφωνήσουμε πως ο εικονιζόμενος προστάτης του πολίτη, ασφαλώς και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα φρουρού της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας -έχει γιομίσει η Αθήνα με αντίστοιχα αντιπροσωπευτικά δείγματα, πράγμα που το βρίσκω θετικόν: Κανείς πλέον δεν έχει αμφιβολίες ή αυταπάτες σχετικά με το εάν και κατά πόσον μπορεί να νιώθει ασφαλής. Όλοι πλέον ξέρουν. Ακόμα και η κουτσή Μαρία ξέρει.
Και, ως γνωστόν, η γνώση ουδέποτε έβλαψε κάποιον.

Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010

ΑΙ ΒΛAΒΕΡΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΩΝ

Γειά σου ρε πρόεδρε της σοσιαλιστικής διεθνούς, με τους ταγματαλήτες σου!
ΚΤΙΙΡΙΑΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Τα χρόνια της εφηβειας μου έχουν διαμπερώς διαπεραστεί με το σύνθημα "Κάφτε το μπουρδέλο που λέγεται βουλή".
Αργότερα, μεγαλώνοντας, άρχισε να παγιώνεται το αίτημα
"Να καεί -Να καεί
το μπουρδέλο η βουλή"

Ένα λογικό αίτημα, δηλαδή, αν υπολογίσει κάποιος τις πουτάνες που κάνουν πιάτσα μέσα στο μπουρδέλο.

Σε αυτά τα ζητήματα ποτέ δεν είναι αργά:
Όταν πρωτοακούστηκε το
"Να καεί -να καεί το μπουρδέλο η βουλή"
μέχρι και ακροδεξιούς μας είχαν πει
(Σου λέει, τρίζει ο κοινοβουλευτισμος...)

Τέλος πάντων, πολύ χαίρομαι που το σύνθημα
"να καεί- να καεί το μπουρδέλο η βουλή"
είναι πλέον στα χείλη όλων.

Θα καεί. Και θα χαρούμε όλοι.

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

ΑΤΙΤΛΟΝ

Και μέσα σ' όλα...

Οι μπάτσοι να αρπάζουν την ευκαιρία και να σπάνε το καφενείο...
Να μπουκάρουν στο Δίκτυο, να μπουκάρουν στο πολυμορφικό, να καταργούν το οικογενειακό άσυλο στέλνοντας τουλάχιστον μια περίοικο στο νοσοκομείο, να απαγορεύουν τη διέλευση πεζών, κι όλοι να 'ναι εξαφανισμένοι αφήνοντας εμάς τους γεροντότερους να φωνάζουμε στοιχειωδώς πως το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά, και να 'χεις και τον ΜΑΤατζή με τον ασύρματο να λέει πως όλα είναι ήσυχα, καμιά εικοσαριά ηλικιωμένοι μόνο... Προσβολή...
Κι όλα να φαίνονται σαν ψέματα την ώρα που το βανάκι παίρνει τους συντρόφους...
Κι όλο το βράδυ να προσπαθούμε ν' αλλάξουμε κουβέντα, και η γαμημένη η κουβέντα να μην αλλάζει...

Πως να μην είναι άτιτλο? Βρες μου εσύ τίτλο...
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δυστυχώς για τους αναρχικούς, για έναν αναρχικό δεν υπάρχουν "σκοποί που αγιάζουν τα μέσα".

Δεν πρόκειται να κάνω μνημόσυνα και τρισάγια.

Ενάμισι χρόνο επιμένω πως θέλω να έχω ψηλά το κεφάλι όταν λέω πως είμαι αναρχικός.

Θα νικήσουμε. Έχουμε τρεις επιπλέον λόγους να νικήσουμε.

Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ



ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩ

Θα τους πατήσω εκεί που πονάνε. Θα πάψω να τους παρέχω τις «υπηρεσίες» μου. Θα μπλοκάρω την εύρυθμη λειτουργία αποκόμισης κέρδους… πάνω στις πλάτες μου. Θα τους αποδείξω ότι τους είμαι απαραίτητος, όσο κι αν θέλουν να με πείσουν ότι είμαι αναλώσιμος. Θα πάρω μια μικρή εκδίκηση για όσα μου έχουν κάνει μέχρι τώρα και για όσα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν εις βάρος μου. Έκτακτα μέτρα σου λένε. Περικοπές επιδομάτων και δώρων, πάγωμα μισθών, φόροι, κι άλλοι φόροι. Σφαγή ολόκληρη σου λέω! Και τα μικρομάγαζα; Κατεβαίνοντας για να πάω απεργία θα προσπαθήσω να πείσω και τον κυρ Παντελή να κλείσει την επιχειρησούλα του γιατί έρχεται και η δική του ώρα!

ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ

Όχι μόνο δεν θα πάω για δουλειά αλλά δεν θα αναγκάσω και κανέναν να δουλέψει για πάρτη μου απόψε. Ούτε ευκαιρία για ψώνια είναι η απεργία ούτε για βιτρινοθεραπεία. Και το βράδυ δεν θα παραγγείλω pizza ή σουβλάκια γιατί ο νεαρός με το παπάκι εργάζεται και σίγουρα δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του. Ούτε η κοπελιά στην καφετέρια γουστάρει να εξυπηρετεί κουρασμένους ή αργόσχολους απεργούς. Την ρώτησε κανείς αν μπορεί ν’ απεργήσει; Ας μαγειρέψω σπίτι με παρέα ή ας προσπαθήσω να οργανώσω μια απεργιακή κουζίνα με συναδέλφους ή γείτονές μου σε μια πλατεία. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μπλοκάρω τηκυκλοφορία των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών γιατί πλέον ξέρω πολύ καλά ότι πίσω απ ’αυτά βρίσκονται πολλά εργατικά χέρια και μυαλά που ιδρώνουν!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Σήμερα δεν θα σκεφτώ μόνο την πάρτη μου. Θα αναζητήσω το χαμένο «εμείς» σ’ αυτήν την κοινωνία. Το συλλογικό των απεργών, των διαδηλωτών, των αγωνιζόμενων. Όχι μόνο θ’ απεργήσω αλλά θα πείσω και τον συνάδελφο να το κάνει γιατί ή μαζί σηκωνόμαστε ή μαζί βουλιάζουμε. Απέναντι στον φόβο της απόλυσης, θα προτάξω το συλλογικό δικαίωμα στην απεργία. Απέναντι στο χαμένο μεροκάματο, προτιμώ το απεργιακό ταμείο στη γειτονιά ή τον χώρο εργασίας. Αν δεν μιλήσω τώρα, θα χάσω πολλά περισσότερα μετά. Παρόλο που δεν γουστάρω καθόλου τους χαρτογιακάδες-επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, θα κατέβω στο δρόμο και θα στήσω το δικό μου οδόφραγμα στον οδοστρωτήρα που θέλουν να περάσουν πάνω από τις ζωές μας. Θα ενώσω τη φωνή μου με τις κραυγές μιας διαδήλωσης και θα αποτινάξω τον ατομικό μου φόβο μέσα στους συλλογικούς δρόμους της διεκδίκησης και του αγώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΠΕΤΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΕΤΡΑ




Απεργιακή Συγκέντρωση-Διαδήλωση: ΤΕΤΑΡΤΗ 5/5, 11.00 π.μ, ΜΟΥΣΕΙΟ (ΠΑΤΗΣΙΩΝ)

Προσυγκέντρωση στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ: 10.30 π.μ, ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ ΚΑΙ ΥΜΗΤΤΟΥ



Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου

Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΝ

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού των τραπεζοτσολιάδων, θύμωσε.
Στ' αρχιδα μας -η αντισταση συνεχιζεται.
Θύμωσε και η Ν.Δ.
Στα παπαρια μας.

Όσο αυτοι μιλανε για το εθνικο καλο, όσο αυτοι ανησυχούν, οι αντιστεκόμενοι ξέρουν πως βρισκονται στο σωστο δρομο.

Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

ΠΑΛΙΟ, ΚΑΛΟ ΑΣΜΑ

Για όποιον διαβάζει τα ψιλά της ειδησεογραφίας, είναι φανερό ότι τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά: Κόσμος αυτοκτονεί λόγω χρεών, και ο ρυθμός εντείνεται.

Για όποιον δεν είναι γλοιώδες αστικό χοντρογούρουνο, το φαινόμενο είναι θλιβερό.

Για τα αστικά χοντρογούρουνα, όλα είναι οκέϋ.
Όσο ο κόσμος αυτοκτονεί μόνος του -χωρίς να παίρνει μαζί του κανένα γαμιόλη- δεν ανησυχούν.

Ας ελπίσουμε πως έρχεται θύελλα ή -έστω- τσουνάμι.

Κυριακή, Μαΐου 02, 2010

ΤΑ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ

Απίστευτο γιατρέ μου!!!
Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν (λέμε τώρα).

Τα δύο κόμματα εξουσίας, λέει, είναι χρεωμένα μέχρι τα μπούνια στις τράπεζες!
Να, αν δε με πιστεύεις, καλέ μου αναγνώστη, δες εδώ ένα παλιότερο δημοσίευμα του Βήματος.

Ρε εδώ μιλάμε χρωστάνε τα κέρατά τους ως κόμματα, περιμένεις γιατρέ μου να χειριστούν σωστά τα οικονομικά ως κυβέρνηση?

Και όχι μόνο χρωστάνε τα (αναμφιβόλως μεγάλα) κέρατά τους, αλλά... έχουν προ-εισπράξει την κρατική επιχορήγηση μέχρι και του έτους... 2016!!!

Κοινώς, έχουν προ-εισπράξει γύρω στο μισό δις.

Πρόσεξε τώρα γιατρέ μου:
Εξοικονόμηση πόρων δε θέλουν?
Πριν από 6-7 μήνες, δεν κατάγγελναν όλοι μαζί τα μπόνους που τσέπωναν τα "γκόλντεν μπόϊς"?
Δε χτυπιόντουσαν με κλαυθμούς του στυλ "ε, όχι και να παίρνουν μπόνους αυτοί που οδήγησαν σε φαλημέντο τα πιστωτικά ιδρύματα" και τέτοιες πίπες?

Από την άλλη, 30 δις δε θέλουν να εξοικονομήσουν με τα νέα μέτρα?

Ε, γιατρέ μου, η λύση είναι απλή:

Να επιστρέψουν (οι κερατάδες) την κρατική επιχορήγηση που εισέπρατταν τόσα χρόνια!
Υποτίθεται πως την εισέπρατταν για να υπηρετήσουν το κοινό καλό, ja?
Ε, είναι η χρεωκοπία "κοινό καλό", γιατρέ μου?
Προφανώς δεν είναι.

Οπότε, ας επιστρέψουν (αναδρομικά) τα φράγκα που εισέπραξαν -διότι δεν τα εισέπραξαν για να φαληρήσουν τη χώρα- και μετά βλέπουμε.

Επιστρέφοντας τα φράγκα που τσέπωσαν νομίμως, θα έχουν αυτομάτως εξοικονομήσει γύρω στο ένα δις.
Αν τα επιστρέψουν και έντοκα, ε, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο.
(Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό οι ιλιγγιώδεις μίζες που έχουν τσεπώσει).

Μετά, αν επιμένουν, ας ζητήσουν από το πόπολο "θυσίες για την πατρίδα".

Καλά τα λέω γιατρέ μου?

Τουλάχιστον τα φράγκα που προ-εισέπραξαν για το διάστημα 2010-2016, θα έπρεπε να τα επιστρέψουν, ε?

Άντε με τους μαλάκες....

Αλλά, για να κλείσω αισιόδοξα το ποστ, ας θαυμάσουμε έναν σοβαρό πολιτικό να ψάχνει (και εν τέλει, ως γνωστόν, να βρίσκει) μαλάκες, λέγοντας πολιτικές θέσεις για να τους πείσει. Πρόκειται για συλλογή από μαλακίες που ειπώθηκαν μόλις 8 μήνες πριν.
Ευτυχώς σ' αυτό το μπλογκ δεν έχω μαλάκες αναγνώστες.
Αλλά αν τυχόν περάσει από δω κανένας περαστικός μαλάκας, του συνιστώ να δει το παρακάτω βίντεο και του εύχομαι "καλή διασκέδαση" με τη μαλακία που τον δέρνει!!!

Και, βέβαια, η φράση "σε ειδος" χρηζει διευκρνινήσεως -έτσι κι αλλιώς εχει αμφιδρομη έννοια...
ΤΙΜΩΝ ΕΧΕΚΡΑΤΙΔΟΥ. ΚΩΛΥΤΤΕΥΣ.
(ένας αρχαίος δάσκαλος)

Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα!
Δε μας τρομάζει εμάς πληθωρισμός!
Δε μας τρομάξανε τόσα και τόσα...
Θα μας τρομάξει τώρα ο καπιταλισμός?

Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα!
Σιγά-σιγά τα συνηθίζουμε κι αυτά...
Εδώ γινήκανε τόσα και τόσα
κι όμως: Εμάς, δε μας τρομάξαν αρκετά!!!

(στίχοι από παλιό εμβατήριο του Λουκιανού Κηλαηδόνη)

Το ερώτημα στο τηλέφωνο ήταν σαφές και απεγνωσμένο: "Καλά ρε Συντάκο, αν ο κόσμος ξεσηκωθεί και τους πάρει με τις πέτρες, θα είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία σου. Αλλά τι γίνεται αν τυχόν ο κόσμος σκύψει το κεφάλι και υποταχτεί?"

Τι να του απαντήσω... Δεν ήταν αβάσιμη η ανησυχία του -η πρόσφατη ιστορία κάνει την ανησυχία του να μοιάζει βάσιμη: Το ένστικτο του θανάτου και το ένστικτο της επιβίωσης, έχουν αποδειχτεί να είναι πολύ ισχυρότερα από το ένστικτο της ελευθερίας. Οι εξουσιαστές το ξέρουν καλά το κόλπο: Θα δοκιμάσουν να χτίσουν πάνω στο "εθνικό φιλότιμο" του κοσμάκη και, πράγματι ενδέχεται ο κοσμάκης να πιαστεί ξανά κορόϊδο και να δεχτεί -για λόγους εθνικού γοήτρου- την κάθε σφαλιάρα.

Κι άμα δεν πιάσει κι αυτό, οι εξουσιαστές έχουν και τη λύση της καταστολής. Καμιά φορά ο κόσμος φοβάται την καταστολή -άλλες φορές βέβαια εξοργίζεται με την καταστολή και τα κάνει όλα πουτάνα, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια -συνήθως ο κόσμος φοβάται και μαζεύεται.

"Και τότε, Συντάκο, τι θα λες, τι θα πράττεις και τι θα γράφεις στο ευλόγιόν σου?" συνέχισε να ρωτάει ο συνομιλητής μου.

Aρχισα να του εξηγώ πως θα παίρνω τον λόγο σε συνελεύσεις σωματείων, πως θα βγαίνω με ντουντούκα σε πλατείες, πως θα τυπώσω φυλλάδια και φέϊγ βολάν, πως θα βάζω ανακοινώσεις στο ίντερνετ...
Προπαγάνδα θα κάνω!
Με περιεχόμενο, τα σοφά λόγια ενός από τους αρχαίους δασκάλους μου:
Του Τίμωνος του Αθηναίου.

Μεγάλη μορφή ο Τίμων.
Για λόγους που ίσως αναλύσουμε σε βάθος κάποια άλλη φορά, αποστράφηκε τη συμμετοχή στα κοινά, έχοντας σιχαθεί τους συμπολίτες του. Στην Πνύκα δεν πάταγε ποτέ, την Εκκλησία του Δήμου την είχε γραμμένη κανονικά. Ήταν πεπεισμένος ότι οι συμπολίτες του δεν άξιζαν την προσοχή του.
Τους είχε χεσμένους.

Όταν κάποτε έμαθε πως οι Αθηναίοι εξέλεξαν τον Αλκιβιάδη, ο Τίμων στο άκουσμα της είδησης άρχισε να πανηγυρίζει. Παραξενεύτηκαν όσοι τον είδαν και τον ρώτησαν γιατί πανηγύριζε.
"Μα επειδή ο Αλκιβιάδης θα τους καταστρέψει εντελώς!!!" ήταν η απάντηση του Τίμωνος.
Γι' αυτό του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι "Μισάνθρωπος": Επειδή αρνιόταν να γίνει "Μαζάνθρωπος".

Ύστερα από πολυετή αποχή από τα κοινά, μια μέρα, ο Τίμων εμφανίστηκε στην Πνύκα και ζήτησε να πάρει το λόγο. Παραξενεμένοι οι συμπολίτες του έκαναν ησυχία για ν' ακούσουν τι είχε να τους πει. Η ομιλία του ήταν σύντομη, μνημειώδης, λιτή και περιεκτική:

«Άνδρες Αθηναίοι, όπως ξέρετε στο χτήμα που έχω στους πρόποδες του Υμηττού, υπάρχει μια συκιά, που χρησίμεψε ως τώρα σε πολλούς για να κρεμαστούν. Επειδή σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα εκεί και θα κόψω αυτή τη συκιά θα ήθελα να ειδοποιήσω όσους έχουν σκοπό να αυτοκτονήσουν, να το κάνουν σύντομα, πριν κόψω το δέντρο!»

Μόλις τελείωσε την ομιλία του, ο Τίμων κατέβηκε από το βήμα και δεν ξαναπάτησε το πόδι του εκεί.
Σύντομα οι εξελίξεις τον δικαίωσαν.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου αυτό το φωτεινό παράδειγμα ομιλίας-παρέμβασης στα κοινά, ακριβώς αυτή την ομιλία του Τίμωνος θα επαναλαμβάνω σε συνελεύσεις σωματείων, σε φυλλάδια και φέϊγ-βολάν, σε ανακοινώσεις στο ίντερνετ, σε πλατείες με ντουντούκα...
Κι αν κανείς ξυπνήσει και εννοήσει την αρχαία σοφία του Τίμωνος, έχει καλώς.

Οι υπόλοιποι ας κάτσουν να ξεζουμίζονται από τους διεθνείς τοκογλύφους.
Ας οδηγήσουν τον εαυτό τους στην καταστροφή και τη μιζέρια -λίγο με κόφτει.

-----------------------------------------
Παρ' όλα αυτά, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος πως δεν θα αναγκαστώ να ακολουθήσω τα χνάρια του συγκεκριμένου αρχαίου διδασκάλου μου -υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που με πείθουν πως είναι ζήτημα χρόνου να γίνει το μεγάλο μπραφ.
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος...

Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ
(πάντα σύγχρονο - πάντα επίκαιρο)

Φίλε αναγνώστη, μια νέα φάση του κοινωνικού πολέμου έχει ξεκινήσει:

Προβλέπεται σύντομα να πέσει φτώχεια -πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: Να γνωρίζουμε τη μεθοδολογία καταπολέμησης της φτώχειας... Σε 3 βηματα:



Προβλέπεται επίσης να πέσει και πείνα! Θα πρέπει να κατέχουμε την τεχνική των ελιγμών, ώστε να μην πεινάσουμε όταν θα έρθουν οι μαύρες μέρες... Σε 3 βηματα, ξανα:





(Υστερόγραφο:
Δεν ξέρω βρε αναγνώστη μου, αλλά τις τελευταίες μέρες σα να μου φαίνεται ότι έχει στερέψει το χιούμορ από τις ζωές και το χαμόγελο από τα χείλη μας... Σήμερα, το 90% των μπλογκ που κοίταξα, ήταν τίγκα στις βαθυστόχαστες αναλύσεις και τις κραυγαλέες καταγγελίες... Μόνο στην Ιθάκη είδα λίγα λουλούδια, μόνο στον Αλδεβαράν είδα τρυφεροτητα -όσοι άλλοι είδα, ήταν αγριωποί, στοχαστικοί και σε θέση μάχης.
Καλό πράγμα η θέση μάχης, αλλά μέχρι να έρθει η ώρα της μάχης, είπα να προσφέρω στους μαχητές μια αξιόλογη δόση από το μαύρο (κατάμαυρο) χιούμορ του μακαρίτη του Reiser.
’Ασε που το πεδίο της μάχης το έχει καθορίσει ο εχθρός... Επομένως, είναι καλό να τον αιφνιδιάζουμε με απρόσμενες ενέργειες και δημοσιεύσεις, ώστε να τον φέρουμε σε σύγχυση, εκμηδενίζοντας το θεωρητικό του πλεονέκτημα.
Οι εικόνες είναι από το "Μεγάλο Ρεμάλι" του Reiser (Ρεζέ) που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ars Longa / Παρά Πέντε το 1985).
ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ!!!

Τα ΜΑΤ φυγάδευσαν τον Απόστολο Κακλαμάνη

Σπίτι-γραφείο, γραφείο-σπίτι.
Ένα είδος "κατ' οίκον περιορισμού".
Όποτε τολμάνε να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, θα αντιμετωπίζουν τη δημόσια χλεύη και το κράξιμο -και θα φωνάζουν τους ένστολους μπράβους τους να τους σώσουν.
Για όσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Έχω την εντύπωση ότι ο Κακλαμάνης ανήκει στη λιγότερο ευθυνόμενη φράξια των "ληστών με τις γραβάτες". Κι άμα βλέπω το ξεφωνητό να αρχίζει από τη λιγότερο ευθυνόμενη φράξια των ληστών με τις γραβάτες, δικαιούμαι να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον.