Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Προχτές, το tvxs δημοσίευσε την επιστολή μιας μάνας που τα δυό της παιδιά έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις καταστολής και από τα φερέφωνα των δυνάμεων καταστολής: τους δημοσιογράφους.

Θεωρώ απαραίτητο, καλέ μου αναγνώστη, πρώτα απ' όλα να κάνεις κλικ και να διαβάσεις την ίδια την επιστολή της μητέρας, προκειμένου να εννοήσεις τις μεθόδους των δυναμεων καταστολής, όπως τις περιγράφει ένα άτομο που τις έζησε από πρώτο χέρι.

Όμως εγώ θα σταθώ στον επίλογο του δημοσιεύματος, που είναι ο εξής:

Το tvxs.gr μίλησε με τον δημοσιογράφο, του οποίου τα ρεπορτάζ αναφέρονται στην επιστολή. «Υπήρξε μία πληροφορία, η οποία ήταν κεντρική από την αστυνομία και δημοσιεύθηκε σε όλο τον Τύπο. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι αυτή η πληροφορία δεν είναι σωστή και δεν επιβεβαιώνεται», απάντησε ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι «από το δημοσίευμα δεν προκύπτει τίποτα που να προσδιορίζει την ταυτότητα του προσώπου, παρά μόνο δύο αρχικά του ονόματος, τα οποία αντιστοιχούν σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, αν υπάρχουν έρευνες της αστυνομίας, αυτές δεν έχουν αφορμή τα δημοσιεύματα, αλλά ανεξάρτητα γεγονότα»


Ας απομονώσουμε τα λόγια του εν λόγω "δημοσιογράφου":

«Υπήρξε μία πληροφορία, η οποία ήταν κεντρική από την αστυνομία και δημοσιεύθηκε σε όλο τον Τύπο. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι αυτή η πληροφορία δεν είναι σωστή και δεν επιβεβαιώνεται. Από το δημοσίευμα δεν προκύπτει τίποτα που να προσδιορίζει την ταυτότητα του προσώπου, παρά μόνο δύο αρχικά του ονόματος, τα οποία αντιστοιχούν σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, αν υπάρχουν έρευνες της αστυνομίας, αυτές δεν έχουν αφορμή τα δημοσιεύματα, αλλά ανεξάρτητα γεγονότα».

Αν μετράω σωστά, πρόκειται για 70 (ολογράφως: εβδομήντα) λέξεις.

Πρόσεξε τώρα, αναγνώστη μου, τι καταφέρνει να ομολογήσει μέσα σε εβδομήντα λέξεις:
1. Ότι δέχεται ο ίδιος να λειτουργεί ως φερέφωνο της αστυνομίας, χωρίς να εξετάζει τις πληροφορίες που του πασάρει η αστυνομία.
2. Ότι η αστυνομία, και μάλιστα "κεντρικά", πασάρει συνειδητά στα φερέφωνά της ψευδείς πληροφορίες.
3. Ότι ο ίδιος δεν είναι το μοναδικό φερέφωνο της αστυνομίας, αλλά υπάρχουν και άλλα φερέφωνα "σε όλο τον τύπο".
4. Ότι ακόμα κι όταν τα δημοσιεύματά του αποδεικνύεται πως βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες, ο ίδιος δεν προβαίνει -με νεότερα δημοσιεύματα- σε διάψευση των παλαιοτερων ανακριβών δημοσιευμάτων του.
5. Ότι το ίδιο ακριβώς (το να μη διαψεύδουν τα προηγούμενα ψευδή δημοσιεύματά τους) το πράττουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του.
6. Ότι γνωρίζει από πριν πως η πηγή των πληροφοριών του ψεύδεται, κι έτσι, για να καλύψει τον εαυτό του από ευθύνες, δημοσιεύει "μόνο" τα αρχικά των ονομάτων, ώστε να μη βρει κάνα μπελά -"τα αρχικά του ονόματος αντιστοιχούν σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους".
7. Ότι στη σκέψη του, μια διάρρηξη ή μια παράνομη λήψη dna αποτελούν απλώς και αορίστως "έρευνες".
8. Ότι δικαιολογεί τέτοιου είδους "έρευνες" ("αν υπάρχουν"), επειδή "σχετίζονται με ανεξάρτητα γεγονότα".
9. Ότι δεν αποκλείει το γεγονός (ίσα-ίσα το βρίσκει λογικό), καποια στιγμή στο μέλλον, εξαιτίας ψευδών δημοσιευμάτων που η ίδια η αστυνομία θα έχει δι---οχετεύσει στα φερέφωνά της, η αστυνομία να χρησιμοποιήσει τα δημοσιεύματα αυτά ως αφορμή ερευνών.
10. Ότι όλη αυτή την παρανοϊκή λογική την αποδέχεται ως λογική του επαγγέλματός του.
11. Ότι, παρόλες αυτές τις δημόσιες παραδοχές του, νιώθει ασφαλής πως δεν πρόκειται να καταγγελθεί από την ένωση συντακτών -σιγά τώρα...

Ε, άξιος ο (όποιος και όσος) μισθός του:
Αν μη τι'άλλο, θέλει ταλέντο να τα πεις όλα αυτά με 70 λέξεις!!!

8 σχόλια :

  1. Φίλε πρκλς, είμαι 60 χρονών... Κι όντας γεννημένος μέσα σε πολιτικοποιημένη οικογένεια, νόμιζα πως τα είχα δει όλα... Θυμάμαι από τα πρώτα μαύρα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια (τα χρόνια των εκτελέσεων της δεξιάς και του κέντρου) και τη χούντα, μέχρι και τα μαύρα χρόνια του Καραμνλή του Μικρού.
    Έκανα όμως λάθος. Τίποτα δεν έχω δει ακόμα. Στα χρόνια του νέου Μπατσόκ θα δούμε πράγματα που ούτε καν τα είχαμε φανταστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν αφαιρούσες τα άρθρα και τις προθέσεις τι θα έμενε......κατα τα άλλα με κάλυψε ο Αλδεβαραν.Υ.Γ.κανε κάτι για την "μανουρα" με τα σχόλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *Αλδεβαράν, όσο πάει και χειροτερεύει το πράγμα, και όντως εμείς οι κάάάπως μεγαλύτεροι, φτάνουμε να πούμε ότι "δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα"... :-( Είμαι όμως περίεργος να δω την κατάληξη του πράγματος...

    *Loupasg, το ξέρω ότι σας ταλαιπωρώ... όμως αν υπήρχε τρόπος να δεις τα μη-δημοσιευμένα που έχω, θα με δικαιολογούσες απόλυτα, πίστεψέ με...
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ελάχιστοι θα αναφωνούν πάντα: τίποτε δεν είδαμε ακόμη. Δυστυχώς οι ελάχιστοι τα βλέπουν πάντα πρκλς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλει ταλέντο να αποκωδικοποιήσεις τις 70 αυτές λέξείς και μάλιστα σωστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. *Φώντα, όπως λέει και το άσμα:
    Οι μειοψηφίες τάγματα ξυπόλητα
    σκαρφαλώνουν μέσα σε σκοτάδια απόλυτα...
    (Νομίζω είναι αισιόδοξο το γεγονός πως σκαρφαλώνουν, παρ' όλα τα σκοτάδια...)

    *Πολύκαρπε, προχτές πάντως που δοκίμασα να αποκωδικοποιήσω το διάγγελμα του υπέρτατου από το Καστελόριζο, έπαθα κλακάζ, επειδή είχε περισσότερες λέξεις: Γύρω στις 128 σελίδες θα μου έβγαινε -οπότε το άφησα...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε σεις!... Τί να κάνει ο άνθρωπος -με τέτοια ανεργία- για να ζήσει; Κλέφτης θα γίνει;

    Ενω "παπαγάλος" είναι αξιοπρεπες επάγγελμα. Έχει κι ένα πρεστίζ!

    (Τώρα, βέβαια, άμα φάει και κανα σκατόξυλο στο μεταξυ, έ, τά 'χει το παπαγαλίκι αυτα. Επαγγελματικος κίνδυνος!
    Διότι, υπάρχουν και χειρότερα: ο επαγγελματικος κίνδυνος πχ των βενζινάδων είναι να υποστουν ληστεία.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. *Εργοδότα, αυτά είναι ακραίες λύσεις, που δεν αποδίδουν κιόλας...
    Διότι όταν τα μυστικά κονδύλια του προ-πατζήδικου είναι πολλάάάάά μύρια ευρώπουλα, πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι να αναλαμβάνουν το ρίσκο των δημοσίων σχέσεων του μαγαζιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si